Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ



Ο Ιησούς  ήταν ο πρώτος , που «τα πήρε» με τις αγορές  . Οι έμποροι εκφραστές τους ,είχαν στήσει τις πραμάτειες τους μέσα στον Οίκο του Θεού, και έγραφαν στα αρχαιότερα των υποδημάτων  τους  και την Ιερότητα του χώρου και τον συμβολισμό του σαν τόπο λατρείας ενός Θεού ,που ουδεμία σχέση είχε με τον Θεο των «αγορών» και του χρήματος.. .Νομίζω με τις πουτάνες και τους εφοριακούς «δεν τα πήρε» τόσο πολύ . Ούτε άφησε να λιθοβολήσουν την Μαγδαληνή , ούτε δίστασε να δεχτεί τον Ματθαίο σαν έναν από τους μαθητές του. Συμβολικά όλα αυτά φυσικά με τα πυκνά νοηματά τους να διαβάζονται σε πολλά επίπεδα  και κατανόησης μέσα στους αιώνες . 

Κυριακή των Βαίων σήμερα, και μόνο Κυριακή δεν θυμίζει ,με τις «αγορές» ανοιχτές « να παίρνουν την εκδίκηση τους για τα μπάχαλα μέσα στην Ιερουσαλήμ πριν χιλιάδες χρόνια ,εξακολουθώντας να λατρεύουν αυτόν τον ίδιο αρχαίο Θεό του χρήματος  και να πουλάνε με κάθε τρόπο  τον άλλο θεό που παραμένει σταυρωμένος στα πιο βαθιά σκοτάδια της λήθης ,της απαξίωσης , της κατηγόριας , του εμπαιγμού και της εξαπάτησης .Συμβολικά όλα αυτά φυσικά με τα απλά νοήματα τους να τρώνε ξύλο από τους πραιτωριανούς του Μαξίμου και να απορρίπτονται σαν γραφικότητες και λαικισμός  από τον βασικό και μοναδικό συνομιλητή του θεού. 

Η εποχή μας ,θέλει να είναι σύγχρονη ,απαιτεί η σκέψη μας να είναι ευέλικτη, μοντέρνα , να μη σκεφτόμαστε με όρους παλαιών δεκαετιών. Θεωρεί ότι δεν υπάρχουν  Θεοί, δαίμονες, Ιερά ,μυστήρια, συναισθήματα .Μεταφράζει  κατά το δοκούν ότι γουστάρει και όπως το γουστάρει προκειμένου να αποδώσει ένα νόημα στον κόσμο της .  Η εποχή μας τρώει τα λυσακά της ,προκειμένου να αποδείξει ότι όλα μα όλα είναι θέμα «λογικής» και «ορθολογισμού». Απορρίπτει τα «παραμύθια» και του μύθους ,εστιάζει στο «τώρα» και την ανάγκη του και δεν μπορεί να δει πέρα από τη μύτη της και αυτό που βλέπει δεν είναι τίποτα άλλο από την αναγκαιότητα των «ανοιχτών αγορών». Το κάνει τόσο πολύ και τόσο έντονα που η  εποχή μας ταυτίστηκε  με την εποχή των «αγορών». 

2014.Κυριακη των Βαιων. Ο Κύριος μπαίνει στην Ιερουσαλήμ με μια ομάδα πιστών συντρόφων του. Οπλισμένοι με μολότωφ και ρόπαλα απαλλοτριώνουν τις «αγορές» και μοιράζουν τις τροφές στον λαό. Οι κινήσεις τους καταγράφονται από τις κάμερες ασφαλείας. Ρουφιάνοι τους αναγνωρίζουν και τους καταδίδουν. Θα δικαστούν και θα σαπίσουν στις φυλακές. Ένα πράγμα δε θα συγχωρέσει ποτέ η ανθρωπότητα στον Ιησού Ότι αυτά που έλεγε ,τα εννοούσε πραγματικά..

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ

Αρρωστο κρύο και ωχρός ήλιος

  Είναι ένα άρρωστο κρύο αυτό που σέρνεται μήνα και βάλε. Όταν θα λήξει θα μπούμε και στην Άνοιξη. Κ όσο δε λήγει τόσο είναι πιθανή μια νέ...