Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ-2 ("ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ")

Επέλεξα μια ταινία ενός πολύ γνωστού 'Ελληνα σκηνοθέτη ,του Θ.Αγγελόπουλου,το "ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ". Η ταινία (1988) απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, το
Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, και το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Είναι γνωστή η σχέση του Θ.Αγγελόπουλου με τον καιρό στις ταινίες του.Και ΄όχι μόνο με τον καιρό,αλλα και ακόμα πιο ειδικα με τη Βόρεια Ελλάδα.Βρήκα κάπου γραμμένο σε μια συνεντευξή του τα παρακάτω,που σχετίζονται με το θέμα και που εκφράζουν αυτη την αγάπη του με τον καλύτερο τρόπο.:

".....Ποια είναι όμως αυτή η μυστική ουσία που προσελκύει διαρκώς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα βροχερά τοπία της βορείου Ελλάδος και που κρύβεται πίσω από τον χαρακτηριστικότερο ίσως τίτλο ολόκληρης της φιλμογραφίας του;

'Αισθάνομαι μία απέραντη έλξη προς το ανοιχτό τοπίο της Μακεδονίας,την πρωινή ομίχλη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης... τα πρώτα φιλμ που παρακολούθησα και αγάπησα ήταν του Αντονιόνι και του Μιζογκούτσι. Ίσως γι' αυτό και η δική μου κινηματογραφική
διαδρομή με γυρίζει πάντα σε ένα τοπίο. Θα έλεγε κανείς πως το κάνω συνειδητά, πως το επιλέγω. Πιστεύω ωστόσο πως ο καθένας από εμάς 'προβάλει' το τοπίο που κρύβει μέσα του. Δεν ξέρω το γιατί, αυτό που ξέρω είναι πως βρίσκω τα τοπία μαγικά, μου προσφέρει αρκετό χώρο για να ονειρευτώ και να φανταστώ. Έχω πρόβλημα με τον ήλιο. Όντως, είμαι
άνθρωπος της Μεσογείου, κι όμως έχω σοβαρό πρόβλημα με τον ήλιο!'..."

Eίναι φως φανάρι ότι ο σκηνοθέτης είναι "δικός μας" άνθρωπος!!!!!!!
Στα "καρικά σημεία" της ταινίας τώρα που επέλεξα,να πω καταρχην ότι η ταινία γυρίστηκε σε Φλώρινα και Θεσσαλονίκη .Ειδικά η Φλωρινα είναι η αγαπημένη του πόλη.

Πρώτα απ όλα μια 'εξοχη σκηνή,που αρχίζει να χιονίζει ,κοκκαλωνουν όλοι κ δινουν την ευκαιρία στους δυο μικρους 'ηρωες της ταινίας να την κοπανήσουν απο το αστυνομικο τμήμα.Ειναι αυτη εδώ η σκηνή:
H δευτερη σκηνή,έχει να κάνει καπου στην Εθνική,στα Βορεια της χώρας πάντα,με πολυ ομίχλη και πολυ βροχη.Η νεαρη ηρωίδα απεγνωσμενα προσπαθεί να κάνει ωτοστόπ.Η σκηνή ειναι αυτή εδώ :


Η τρίτη σκηνή,είναι δυο πλάνα ,ενα νυχτερινο με στρωμενο χιονι ,κ ενα πρωινο με βρεγμενους δρόμους και πίσω φαινονται χιονισμενα βουνά.Εικάζω ΠΡΟΦΑΝΩΣ και οι δυο απο τη Φλωρινα.Ειναι αυτή εδώ:

Tέλος,μερικές σκηνές που δεν έχουν άμμεσο καιρικό ενδιαφέρον ,αλλα είναι απο την Θεσσαλονικη είτε το 1988 ,είτε πριν(όταν γινόντα τα γυρίσματα δλδ).Τη δινω για να δούμε λίγο Θεσσαλονικη πριν 20 χρόνια,(κοντά χρονικά στο χιονιά του 88)και γιατί στο τελος φαίνεται κατι σαν wallcloud.Eιναι αυτή εδω:
*nNoe*