Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Τζιτζίκια...και η σιωπη του καλοκαιριου στον κάμπο..

Ώρα 10:30,προμεσημβρινή.Κάτω απο τον παχύ ίσκιο της μουριάς,επάνω στο στρογγυλό λευκό πλαστικό τραπεζάκι,που δε πατάει  καλά στο ένα του πόδι του,ειναι απλωμένοι οι καφέδες και τα τσίπουρα.Στον κορμό του δέντρου αναπαύεται το μικρό ηλεκτρονικό θερμόμετρο,με τον αισθητήρα του και το καλώδιο του να κρέμεται σα φιδάκι απο ενα χοντρό κλωνάρι.Κάπως παράταιρη παρέα να πω την αλήθεια.Ενας αγρότης άρτι αφιχθείς απο το χωράφι με μια αγκαλιά ιδρωμένα καλαμπόκια ,ενας συνταξιούχος με αθριτικά,ένας δεύτερος αγρότης με παχιά μουστάκια, ένας υπάλληλος σε άδεια ΣΚ,και μια οικιακή βοηθός απο τη Βουλγαρία.

Συζήτηση χαλαρή .Διακόπτει την συναυλία των τζιτζικιών που περιμέναν 17 χρόνια για αυτή την παράσταση.Για το ΔΝΤ,τον καιρό,τους αγρότες,τους νέους ,τα φάρμακα.Εντελώς ακατάλληλο κοινό για τη συναυλία.Εντελώς όμως....


ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Πες μου,ψήφισα εγω να μας πάει ο Γιωργάκης στο ΔΝΤ?
τζτ τζι τζι τζι τζι τζι τζι τζιτζι.  τζιτζιιιι
ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ: ξερω γω τι μ λες καμαρι μ?τα καλαμπόκια 'μ εινι τρυφερά.
τζι τζιτζιιτζιτζιιιτζιιιιιιιιιτζιιιτζιιιιιι  τζιιι τζιιιιι τζιιιι
ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ: M δινε ιμενα ενα καριοφυλ?να βγω να τς πελεκήσω ουλουνους.
τζιιιιι τζιιι τζιιι τζιιιιι τζιιιι τζιιιι τζιιιιιιιζιιζ ττζιιιιιι
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΑΘΡΙΤΙΚΑ : Aμα δε βρέχει κάπως δε πονάω.
τζιιιιιι τζιιιτζτζττζιιιι τζιιιι τζι τζιιιιιι τζιιιιζτζιιι
ΟΙΚΙΑΚΗ ΒΟΗΘΟΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Eγω να μαγειρέψω?
τζιιιιι τζιιιι τζτζττζττττττζτττττιιιιιιι τζιιι τζιιιιιιι

Πίνουν τους καφέδες ,τα τσίπουρα,τα νερά.Στις σιωπές όλοι κοιτάνε τις ενδείξεις του θερμομέτρου .Οσο η ώρα περνά ,όλο και τσιμπάει ενα 0,5 το θερμόμετρο.30,5-31-32-32,5..απο κάτω η υγρασία..40%,45%..50%.Ο ιδρώτας πλέον στάζει απο όλους.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: H Aθήνα καίγεται πάλι.Βάλανε φωτιά.
τζι τζιτζι τζιιιιιτζζζζιιιιι τζιιι τζιιιιιιζ
ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ: Ειδες ιδω να βαζνε φουτιά?
ττζττζττ τζτζτζιιι τζιιιζτ τζζζιιιτζιιι τζιιι
ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ: Θα καουμ ουλοι..ζουντανοι...Θα μας καψνε..
τζτζττζττιι τζιιιζτι τζιζιιιζζζζ τζιζζζ  τζιζιζιζι
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΑΘΡΙΤΙΚΑ:Οι Ζακυνθινοί,κάποτε που μαζεύανε τα στάχυα,βγάινανε για θερισμό οταν οι αλλοι γυρνάγανε.Κατα τις 10-11 το πρωϊ.Το κάνανε αυτό γιατί τότε το στάχυ δεν ειχε πάνω του τη υγρασία της νύχτας και το δρεπάνι το κοβε ευκολότερα.Ομως...κάτι τέτοιες μέρες που δε φύσαγε στάλα,πλυμμηριζαν στον ιδρώτα και μονολογούσαν ,ετσι χωμένοι ,μεσα στις θυμωνιές: "aχ Θεούλη μ,ας φυσήξει,και ας είναι κ απο κώλο!!! "
τζι τζιζζζζζ τζιιζ τζιιζζζζ τζιζ   τζιιιζιιζιζ τζζζιιιι τζι τζιιιι
OIKIAKH BOHΘΟΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Απο κώλο ?ποιο κωλο? Bράζει το φαι,εγώ μαγειρεύω
τζιτζιτζιιιι τζιι τζιι τζιιζιζιζι  τζιιιιιιιιι

Δεν λέει να φυσήξει.Δύσκολες αναπνοές.Οι συνειρμοί παράδοξοι.Για καποιον Τάκη ,που μια Χειμωνιάτικη νύχτα ενός πολύυυ μακρινού Χειμώνα  με πολύ χιόνι ,ηπιε τόσο κονιάκ που ενοιωθε οτι καιγότανε,και βγήκε εξω απο το σπιτι του κ ανεβηκε σε μια ραχουλα και εβγαλε τα ρουχα του,πλευριτώθηκε και πέθανε.

33-3.5-34..35.5...36
τζττζτττζττ  τζιι τζιι τζιιιι τζιιιι τζιιι...τζιιιιιιιιιιι τζιιιι τζιιιι

Ωρα 13:00.Οι θεατές της παράστασης έφυγαν πριν την λήξη της.Οι ερμηνευτές μάλλον χάρηκαν .Οι θεατές προτίμησαν το ac του σπιτιού.A/c στο χωριο?Αμε...τι νομιζες?Η πρόοδος ειναι παντού....

Ο ήλιος γυρνάει και κλέβει απο τη σκια της μουριάς.Ανήμερα της Αγια Μαρίνας "γίνονται "οι ρόγες απο τα σταφύλια.Σε λίγες μέρες θα ναι γινομένα όλα.Η ζέστη πυρώνει τον  κάμπο και καταλύει την διάθεση για δράση.Βάζει τρικλοποδιές στο μυαλό και το ξεστρατίζει.Αυτό όμως αντιστέκεται.Ψαχνει σύμμαχο και τον βρίσκει στο a.c.Θέλει να συνεχίζει το αδιάκοπο τρεχαλητό του προς κάθε κατευθυνση ,να τρέχει και να μη φτάνει ποτέ.

Στην εποχή της ταχύητας που ζούμε,η καλοκαιριάτικη καθαρόαιμη ζέστη,η μεστωμένη ζέστη του Ιούλη ,είναι η μόνη που θα μπορουσε να  βάλει στο μυαλό  ένα φρένο.Είναι η μόνη που θα μπορούσε να το ευθυγραμμίσει με τα κελεύσματα της φύσης ,να το εναρμονίσει με το περιβάλλον.Να το κανει θεατή σε μια  παράσταση για χαμηλές αναπνοές στο φως και στο τραγούδι των τζιτζικιών.

Στην εποχή της ακατάπαυστης ροής των  ειδήσεων ,του κατακερματισμού της πληροφορίας,στην εποχή του τρέχουμε ακόμα και αν δεν έχουμε να πάμε πουθενά,η εποχή του καλοκαιριού είναι κάτι παραπάνω απο μια δύσκολη άσκηση! Είναι μια ακόμα εχθρική κατάσταση για το σύγχρονο άνθρωπο,ειδικά της πόλης που ψάχνει εναγωνίως τρόπους να ξεφύγει απο αυτη την καυτή αποχαυνωμένη αταραξία .Γιαυτον τον ανθρωπο που του ειναι πολυ δυσκολο να μην σκεφτεται και να μη μιλάει,το μόνο που μένει σαν συνδετικός κρίκος με την εποχή αυτή ,είναι οι αριθμοί της θερμοκρασίας και της υγρασίας που καταγράφουν οι αισθητήρες των ηλεκτρονικών θερμομέτρων.Οτιδηποτε αλλο το εχει διαστρεψει ,το εχει πλαστικποποιησει,το εχει ντυσει με μυριαδες φωνες και μουσικες,οτιδηποτε που τον φερνει κοντα στο δικο του εγωιστικο πολιτισμό...


τζτζτ ττζ τττζι τζιι τζιιι ζτζιζιζιιιιιιι

*nNoe*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρρωστο κρύο και ωχρός ήλιος

  Είναι ένα άρρωστο κρύο αυτό που σέρνεται μήνα και βάλε. Όταν θα λήξει θα μπούμε και στην Άνοιξη. Κ όσο δε λήγει τόσο είναι πιθανή μια νέ...