Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

ΚΑΡΠΟΝΤΑΚΟΣ ( Carpodacus mexicanus)

ΚΑΡΠΟΝΤΑΚΟΣ ( Carpodacus mexicanus)

Eνα όμορφο μικρό σε μέγεθος πουλί,μου κίνησε την περιέργεια,σήμερα.Το κόκκινο χρώμα στο κεφάλι και στην ουρά ήταν αυτά που μου τράβηξαν την προσοχή ,έτσι οπως κινούνταν μέσα σε μια ομάδα σπουργιτιών.Εικάζω οτι πρόκειται για το άνωθεν περιγραφόμενο πουλί,γνωστο στη χώρα μας ως καρμποντάκος,μάλλον δραπέτης.
Διαβάζω στο http://www.alop.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=48
"..Ο Μεξικάνικος Καρποντάκος, ανήκει στο γένος carpodacus  που περιλαμβάνει 21 είδη. Το συγκεκριμένο είδος (carpodacus mexicanus), με τη σειρά του χωρίζεται σε 11 υποείδη που στη πλειοψηφία τους ζουν στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική. Οι Αμερικάνοι τον αποκαλούν House Finch, οι Γάλλοι Roselin du Mexique, οι Γερμανοί Mexicanische Kermin Gimpel και στην Ελλάδα έγινε σχετικά πρόσφατα γνωστός με το όνομα Καρποντάκος η Μεξικάνικο Καναρίνι.

Δυνατό, ζωηρό και αεικίνητο πουλί ο Καρποντάκος, το έντονο κόκκινο του αρσενικού που φωσφορίζει στον ήλιο, η καταπληκτική γονιμότητά του, το διαζύγιό του με τις αρρώστιες και τα προβλήματα υγείας που  αντιμετωπίζουν οι εκτροφείς άλλων ειδών, η ευκολία με την οποία ζευγαρώνει με τα καναρίνια (και όχι μόνο) αλλά και η ικανότητά του να ΄΄μαθαίνει ξένες γλώσσες΄΄, δηλαδή να ξεσηκώνει φωνές από άλλα πουλιά, το κάνουν το τελευταίο διάστημα πολύ ελκυστικό στους Έλληνες εκτροφείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να αφιερώνουν πολύ χρόνο στην εκτροφή πουλιών. Θα ήταν άδικο για το Καρποντάκο να μην αναφέρουμε ότι το ζευγάρωμά του γίνεται σε απλές ζευγαρώστρες κάτι που είναι αρκετά δύσκολο για άλλα είδη άγριων πουλιών.Στη φύση, ο Καρποντάκος έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε εξαιρετικά ακραίο περιβάλλον
."
Εγω είδα αυτό το όμορφο πουλί στα Σεπόλια το πρωί της 24ης του Μάρτη

*nNoe*