Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009

"αναφορά Μαιμακτηριακή"


Κάτι μου λέει οτι οι Αρχαιοι Ελληνες "θα τα χαν πάρει" μαζί μου αλλα και μαζι με όλους τους καιρόφιλους που αγαπάνε τα καρικά φαινόμενα και δη τα έντονα ,τα ακραία.Ολόκληρες γιορτές διοργανώνανε εκέινα τα χρόνια τον Νοεμβριο ή αλλιως "Μαιμακτηρίων" οπως τον ονομαζανε προς τιμήν του "Μαιμάκτου Διός" δλδ,του θυελλωδους ,ταρακτικού θεού των καιρικών συνθηκών.Οι γιορτές -δεήσεις γινόντουσαν για  να τον καλοπιάσουν, να ναι μειλίχιος,ήρεμος,να μπορέσουν να κάνουν τις αγροτικές τους εργασίες ,ώστε να μην είναι ο καιρός απειλητικός και επικίνδυνος για τον άνθρωπο και οι άνεμοι να μην είναι ιδιαίτερα σφοδροί κλπ.. κλπ  και να μην αφησει τους "μαιμάκτες" δαίμονες της λίθινης ακόμα εποχής ,τους δαίμονεςτης ατμόσφαιρας  και των ακραίων καιρικών συνθηκών να τα κάνουν λαμπόγυαλο όλα...

Κάνανε λοιπόν μια γιορτή  στις αρχές του  Νοέμβρη.." Τα Μαιμακτήρια" τα οποία  περιελάμβαναν δεήσεις προς τον Νεφελεγέρετη(  ὁ θεὸς ποὺ «σύναζε τὰ σύννεφα»), Ερίγδουπο -Τερπικέραυνο-Εριβρεμέτη (βαριά βροντή) - Αργικέραυνο- ,Όμβριο,-Υέτιο,κλπ.κλπ...ΔΙΑ, για να γίνει μειλίχιος το χειμώνα. Επίσης η γιορτή αυτή περιελάμβανε χορούς ανδρών στο θέατρο, που ήταν μεταμφιεσμένοι σε Βάκχες, Νύμφες και Ώρες, ντυμένοι βαριά και με πέπλους, πανηγυρίζοντας την έναρξη του χειμώνα.(....)
*************************************************************************
**Κατι μου λεει οτι οντως ο Δίας τα πηρε οντως μαζί μου. Πριν καν τελειωσω το κειμενο αυτο,ειδοποιηθηκα για ενα ξερο κ σαπισμενο πευκο που υποβοηθούμενο  του αερα που σημερα λυσομαναει επεσε απο το δασακι απεναντι πανω σε δυο αμαξια.Το ενα το κανε λιγο μαρμελάδα,το δικό μας ευχτυως ελαφρυτερες ζημιές.
Ειναι αυτό που λεμε .."γαμήθηκε ο Διας"..
ΣΙΓΑ μη συνεχισω να γραφω γιαυτον.
Πολεμο στον πολεμο του ΔΙΑ...
Οχι μονο γιορτες για παρτη του αλλα και ανοιχτη προκληση..


                                                          *nNoe*
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: